Kärt barn har många namn

När man sitter och tittar på gamla artiklar och annonser om Commodore 64 är det lätt att slås av häpnad inför mängden olika varianter av benämning det finns på denna maskin. Detta är ju, förutom kul och gemytligt, lite märkligt med tanke på att det är ett väldigt lätt ord att uttala. "Kom å dår".

Några av de mer populära varianterna av smeknamn är Commondore, Commandore, Commendore och Comm'odore, den sistnämnda kan ju förklaras med att namnet låter så på engelska men de andra 3 är ju faktiskt mer komplicerade än ursprungsnamnet. Kan detta ha att göra med att alla som någonsin ägt en Commodore 64 eller 128 är så förtjusta i det superba spelet Commando att namnen helt enkelt har gjutits samman i språkcentrum och blivit till ett? Vi kan bara spekulera. Kul är det med mångfald i alla fall.

Det verkar bara vara just varianterna Commodore 64 och 128 som drabbats av detta fenomen. Ingen förvanskar någonsin namnet på någon annan dator eller tv-spels-plattform, till exempel Sega, Nintendo, PC, Apple, Sony eller Amiga.

Som avslut, kalla den vad ni vill :)

Kloaken Community

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0